Thursday, 29 December 2011

[KHAS] Last entry for 2011

Assalamualaikum w.b.t

 
 Post terakhir sebagai penutup 2011 hanyalah sekadar penghias halaman blog ini. Terlalu banyak perkara yang berlaku sepanjang 2011, ada yang manis dan juga pahitnya, yang baik itu bolehlah dijadikan sebagai imbuhan bekalan untuk 2012 dan yang pahit itu seeloknya dijadikan pengajaran yang berguna supaya perkara yang sama tidak berlaku di tahun 2012.





Jika aku listkan di sini perkara yang terjadi kepada aku di tahun 2011 sudah pastu ianya akan memenuhi ruangan entry ini so aku just bagi tahu secara general jela.

1. Kerjaya : 2011 ialah tahun di mana kerjaya aku kekal cemerlang selama setahun..hehe..biasanya aku akan tukar 2 3 kerja dalam setahun sebab tidah sefahaman dengan jiwa ini, akan tetapi buat tahun 2011 aku berjaya kekalkan career aku selama setahun dengan cemerlang. Akan tetapi 2012 aku akan memulakan career aku yang baru and hopefully career aku yang batru 2012 ini akan kekal smpai la aku bersara..aku dah tak mahu tukar-tukar kerja ni..hehehe

2.Teman istimewa : Alhamdulillah pada tahun 2011 aku berani untuk berjumpa family teman istimewaku, 1st time lam sejarah hidup..hehehe..standard la dalam hubungan mesti ada turun naiknya kan. Aku cuma berharap hubungan kami kekal sehingga akhir hayat, lau ikutkan hati memang la aku mahu kawin tapi masa belum mengizinkan..hehehe...InsyaAllah la setahun dua lagi ke. Dalam hubungan apa yang kita cari?..tentulah kejujuran dan kepercayaaan, tanpa kedua-dua ini hubungan seseorang tidak akan bahagia..Banyak jugalah kejadian-kejadian yg merubah diri aku hasil daripada kejujuran dan kepercayaan ini.

3. Minat : Tahun 2011 ni memperlihatkan minat aku yang baru. Sekarang aku cukup suka bermain bowling, setiap minggu mesti main je..satu game pun tak pe la janji main da macam orang ketagih la pulak..hahaha. minat aku yang still maintain ialah membaca la, memang banyak la buku-buku ilmiah dan management yg aku miliki. tu sebab aku asyik post entry pasal buku je. Nanti tahun 2012 aku akan continue dengan koleksi buku aku yang lain.

4. Pencapaian terbaik : So far aku rasa aku belum lagi mendapat apa-apa pencapaian yang terbaik buat diri aku. Pencapaian yang baik tu ada tapi yang terbaik belum lg aku dapat kecapi dan aku akn terus mencarinya supaya sesuatu yang terbaik dalam diri aku ini akan menjelma keluar.

5. Perancangan 2012 : Aku tidak membuat apa-apa perancangan yang besar untuk tahun 2012, masih ingin meneruskan sisa-sisa 2011, mungkin akan ada tetapi buat masa sekarang aku hanya akan focus kepada career aku yang baru nanti. Aku ni bukanlah jenis suka merancang, selalunya suka membuat kerja last minit tu sebab diri aku terbentuk sekarang hasil daripada perancangan di masa lampau..hehehe..aku bangga menjadi diri aku cuma kadang-kadang kita perlu improve diri kita untuk menjadi orang yang lebih elok dan baik di dunia mahupun akhirat.


.....Sekian, Terima Kasih...Gud Bye 2011...Welcome 2012....



 

Tuesday, 27 December 2011

[KHAS] Say NO to SEX !!

Diceritakan oleh seorang teman kepada seorang teman dan di sampaikan kepada penulis dengan harapan dapat memberi sedikit ikhtibar dan pengajaran yang berguna di masa hadapan. Ada seorang sahabat di mana perwatakan yang agak menarik dan mempunyai akhlak yang agak baik. Sesiapa yang melihatnya pasti merasakan die seorang lelaki yang baik. Akan tetapi di sebalik perwatakan ini tersembunyi satu watak jahat yang mana susah untuk di control. Watak ini ialah suka melakukan zina.


Pertama kali melakukannya dulu bersama teman wanitanya.Maka bermulalah watak jahat ini mendampingnya apabila boleh di katakan selalu melakukan sex bersama teman wanitanya. Selepas setahun melakukannya, die mula merasakan kesalahan melakukannya dan meminta untuk berpisah kerana mahu mengelakkan perkara sebegini berterusan.


Selepas perpisahannya itu barulah die tahu sifat jahat ini sudah melangkaui jauh untuk di control, perasaannya untuk melakukan sex sentiasa berada di hadapan setiap kali melihat perempuan-perempuan yg seksi. Maka bermulalah pencarianya lebih kepada one night stand. Laman sosial die jadikan tempat mencari teman untuk melepaskan nafsu. 


Semua die sapu janji menepati ciri-ciri wanita yg die inginkan..bujang,janda,kawin,..semuanya die ambil janji dapat melepaskan nafsunya. Die juga menyatakan bahawa di malaysia ini terdapat ramai perempuan yg tidak setia dengan pasangan mereka, lagi-lagi yang sudah berkahwin.. KL ini menjadikan hidup masyarakat menjadi seperti KHell. Perempuan sekarang terlalu senang untuk melakukan sex. Main perasaan sedikit tubuh badan hasilnya.


Die masih belum puas, die inginkan lagi....Suatu petang die ada date dengan seorang perempuan yg bru di kenalinya. Sebelum pergi berjumpa perempuan itu tiba-tiba terdetik difikirannya...."sampai bila aku nk melakukan ziana, dosa yg sangat besar....bolehkah aku berhenti suatu hari nanti..sempatkah aku insaf dan bertaubat.."..die terhenti seketika dan membatalkan niatnya untuk berjumpa perempuan itu kerana imbasan akalnya yg masih waras walaupun sekejap  akan tetapi dapat menghalangnya dari melakukan perkara keji tersebut.


Sekarang die cuba untuk mengawal nafsunya dan mengelak untuk melihat perempuan-perempuan yg seksi yang boleh menaikkan nafsu syawat..


Kita berharap supaya sahabat kita dapat melakukannya..dan menjauhkan zina buat selama-lamanya..InsyaAllah..sama-samalah kita berdoa.





Kepada kawan-kawan jangan cuba untuk TRY ataupun CUBA zina ini kerana ia akan memudaratkan diri anda suatu hari nanti..ianya seperti dadah nafsu yg mmg sukar untuk di STOP.


Saya disini sekadar berkongsi pengalaman sahabat kita yg terpesong jauh akan tetapi sempat untuk mencari cahaya walaupun sedikit dalam hidupnya. Hindarilah zina kerana ianya memakan diri anda. sekian.

Monday, 26 December 2011

[INFO] Coke & Wayang

Tahu tak apa persamaaan antara coke & wayang ??.....jawapannya...tadaaaaaaaaaaaaa ===> aku pun tak tahu sebab bukan psl persamaaan aku nk citekan hari ini..hehehe.

Tahu tak korang kenapa dekat wayang tu dorang jual air coke, pepsi dan seangkatannya untuk di beli semasa menonton dan bukannya teh O ais ke, milo O ke, sirap limau ke dan seangkatannya dengannya la...

Ini di sebabkan ianya telah menjadi trend dunia di mana kalau nk tgk wayang kena minum air-air yang bergas ni. Sape la yang jadikan trend ni ya...hmmmm..

Jom back to the future macam mana benda ni boleh jadi trend....

Pada tahun 1982 presiden coca cola pada ketika itu aku dah lupa sapa (sbb aku lum keluar kt dunia ni lg) telah membeli columbia pictures syarikat penerbitan dan pengedar filem yang tersohor di Amerika dengan tujuan  untuk mempromosikan minuman cocal cola dan bersaing dengan musuh tradisi Pepsi ketika itu..

So bermula lah era orang menonton wayang sambil minum air coke dan selepas columbia di lepaskan oleh coca cola lima tahun kemudian bermulalah pelbagai variasi minuman yg di jual di cinema..

Akhirnya satu dunia mengikut cara ini dan mengangap wayang tanpa coke or pepsi adalah tidak sah.. Aku lebih suka milo ais


p/s : Fakta ini hanyalah tekaan aku sahaja berdasarkan sejarah..benar atau tidak...wallahu a'lam


Monday, 19 December 2011

[KHAS] Breakfast

Nyum..Nyum..Nyum..hehehe..

Saje nak bercerita pasal breakfast kerana sekarang aku rasa aku makan pagi semakin banyak dan berselera. Yela kan setiap pagi akan makan telur separuh masak kt umah, datang opis minum air milo + roti bakar (peanut butter) + nasi lemak...amacam??menyelerakan rite?hehehe...

Adakah badan aku akan semakin naik or jadi gemuk selepas ni??...no way man..aku rasa tetap akan maintain terbaik..hahaha..

Makan pagi adalah sesuatu yg penting sebelum kita memulakan hari dengan pekerjaan mahupun pelajaran. Mak aku selalu cakap..pagi-pagi kena makan baru la senang nak belajar, ilmu senang nak masuk dan sudah tentu teguran mak aku memang tepat. Semuanya bermula di pagi hari. Sekiranya waktu pagi anda dapat memberikan sepenuh tumpuan InsyaAllah pada hari itu anda akan menghasilkan kerja yang terbaik...cuma kadang-kadang tu jd ngantuk lak kenyang-kenyang ni kan..hehehe.

Apa yang penting di sini, ambillah breakfast anda walaupun sekeping roti kerana ianya cukup bernilai untuk diri anda..sekian..


p/s : blog aku macam da berubah arah je..hahaha



Sunday, 18 December 2011

[SHARING] Penakluk Jerusalem

Buku minggu ini. > Penakluk Jerusalem...Siapakah dia?? Tentunya Salahuddin Al-Ayyubi..

Blog aku ni macam da jd macam PTS or MPH lak sebab asyik update pasal buku je kan. Biar la aku nak update semua buku yg aku ada sebab blog ini aku yang punya(ala-ala KL gangster)..hahaha.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Salahuddin al-ayyubi penakluk jerusalem buku sejarah islam kedua yang aku ada selepas Muhammad Al-Fateh.

Sape yang suka baca sejarah ? Mesti ramai yang tak suka kan sebab sejarah...eeeiuuu..membosankan tapi....kadang-kadang sejarah ini penting untuk mengetahui sejarah agama kita sedikit sebanyak memupukkan semangat jihad di dalam diri, itu yang kita mahukan...Jangan biarkan agama kita di pijak oleh orang lain...



Buku ini terdapat dalam dua edisi...satu edisi full dan lagi satu edisi jimat. Dapatkanlah edisi jimat yang harga dalam Rm12 ke Rm14 je..terlalu murah untuk info dan ilmu yang berguna.


Buku ini tentunya menceritakan mengenai Salahudin Ayubi bagaimana beliau menjadi penakluk Jerusalem. Susah payah beliau dan strategi dalam menentang puak kristian.

Dapatkanla kat kedai berhampiran sekarang(iklan sat) tapi lau nak pinjam saya punya pun boleh seringgit sehari..hahaha(gurau je)





 (yang ni edisi jimat dalam Rm14)














(yang ni edisi asal mahal sikit sebab tebal kan dalam Rm26)

Wednesday, 14 December 2011

[SHARING] Buku Ustaz Azhar Idrus

Sudahkah anda mendapatkan buku ini??


Kalau belum cepat-cepat la pergi ke kedai buku berhampiran atau pun order je online. Buku yang tidak pernah rugi untuk dimiliki. 


Buku ini ialah hasil himpunan soalan-soalan semasa Ustaz memberi tazkirah di masjid-masjid dan surau-surau seluruh Malaysia. Ianya mengandungi persoalan-persoalan yang selalu bermain di fikiran kita. Masalah yg simple yang kita malu untuk bertanya selama ini. 


Buku inilah bakal menjawab segala persoalan-persoalan dan kemusykilan yang bermain di hati dan fikiran anda selama ini.


Pergilah dapatkan buku ini. Harganya sangat berpatutan, kalau tak silap saya dalam Rm15.00 kot. Saya pun da lupa berapa harga time beli last month.

Jangan biarkan diri anda diselubungi dengan masalah yg ada jawapannya di depan mata anda.!!


Tuesday, 13 December 2011

[SHARING] Art Of Business


Assalamualaikum wbt...

Art of business is my 2nd management book after strategy power plays yang pernah aku postkan september yang lalu. Buku ini sangat menarik, menceritakan tentang usahawan dunia bagaimana mereka berfikir untuk business mereka dan juga bagaimana mereka berjaya atau gagal dalam sesuatu percubaan.

Of coz la buku ini di compile hasil daripada tulisan Sun Tzu - Art of business. Sun Tzu dikenali sebagai Tokoh Ketenteraan Ulung. lahir semasa era musim bunga dan musim luruh yang bergolak. Menyahut cabaran zamannya, beliau mengabdikan diri berlawan dalam pertempuran sengit, memerah keringat dan darah, beradu kebijaksanaan dan kekuatan menentang musuh.

Sun Tzu Art of Business mengetengahkan kajian kes yang boleh diguna pakai dalam strategi bisnes dan mendemonstrasi cara usahawan dan ahli perniagaan menggunakan prinsip Art of War dalam mengharungi dunia yang pantas berubah dan berdaya saing.
Bagi berjaya, seseorang usahawan mesti kenal diri sendiri dengan memahami syarikat dan situasi di sekeliling. Usahawan juga mesti kenal orang lain, yang merujuk kepada mengetahui perubahan pasaran, psikologi pelanggan, dan pesaing.
Dengan menggunakan seni yang ringkas dan memasukkan unsur humor bagi menerangkan aplikasi seni perang Sun Tzu dalam dunia bisnes, Wang Xuaming menjadikan prinsip ketenteraan amat praktikal untuk semua usahawan dan ahli korporat.



Buku ini sangat menarik untuk dimiliki dan aku jamin anda semua akan berpuas hati. Harganya juga berpatutan below Rm20.00. Sesiapa yang ingin mengetahui senario usahawan dunia macam mana mereka boleh berjaya dan prinsip yang mereka amalkan...inilah buku yang sesuai untuk dimiliki.

Aku bukanlah ejen jual buku..hehehe..tetapi just nak bagi recommendation bagi sesiapa yang suka membaca dan ingin mencari idea membentuk diri menjadi usahawan yang berjiwa kental..(^ ^)



Monday, 12 December 2011

Thursday, 8 December 2011

[KHAS ]Tempat Vs perbuatan

Hai alls..hehe..sepatutnya aku letakkan tajuk die perkara yang korang tak sepatutnya lakukan di tempat yang sepatutnya. Tapi disebabkan panjang sangat and berbelit-belit lidah i menyebutnya so wa tuka je la tajuk ni more to sophisticated..haha.(mengarut la plak aku pagi-pagi ni).

Kenapa aku bangkitkan isu ini di hari yg mulia ni adalah di sebabkan semalam aku dan kawan aku punya lah lapar so kita orang pun pergi la cari makanan and bajet nak makan la McD tapi punya la rmi org beratur sampi di luar pagar, terpaksa la kami pergi mkn di tempat yg agak jauh sedikit bg menghilangkan kelaparan akibat ketensionan..haha..

Kenapa situasi ini berlaku? Adakah kerana rmi sangat orang nak mkn mcd??No-no-no..

Salah satu sebabnya ialah ------------------> tadaaaaaaaaaa >> Study di McD.





















(sorry la aku gunakn pic ni tanpa kebenaran ya..hehe)

McD bukanlah tempat untuk belajar or study group tapi tempat orang yg kelaparan makan. Lau korang nak sangt stdy group pergi jela library or cafe ke mne2 tempat ke yang sesuai.

Bukannya tak boleh study di mcd tp tengok la keadaan dulu,lau McD tu customer tak ramai bolehlah korang belajar tp kalau customer beratur punya la panjang and seat tak cukup pastu korang lepak belajar sana lama-lama memang korang jenis yang tak paham bahasa la..kalau korang order mcd setiap 30min bolehlah consider sebab korang makan sambil belajar tapi korang order minuman je...memang tak patut la..

---------------------------------------------------------------------

Ada banyak lagi tempat yang korang tak sepatutnya lakukan bila korang berada si situ. --------<>-------- Antaranya :

---------------------------------------------------------------------

1. Lepak ramai-ramai sambil bergosip di lot parking sampi susah kereta nak park





2. Bercium di tempat awam walaupun korang ini suami isteri yang SAH.





3. Beromen dalam wayang sebab boleh mengangu konsentrasi orang sekeliling nk tgk wayang,nnt wayang lain plak dorang tgk...hahahaha



4. Bercakap semasa Khatib membaca khutbah jumaat...yang ni mmg ramai yg buat...tak patut.



5. Lepak lam toilet ramai-ramai sambil berbual lama-lama..WTH??...toilet tuuuu,tempat membuang.!!




------------ banyak lagi la tempat-temapt yang tak sesuai dengan aktiviti korang, penat la aku nk fikir semua..hehe..apa pun yang penting hindari maksiat improvekan amalan..------------------





Tuesday, 6 December 2011

[SHARING] 10 Muharam Part 2


Just to sharing ; Enjoy ya semua..TQ

Perkara - perkara yang boleh or sunat di amalkan ketika 10 muharam :

  1. Melapangkan masa/belanja anak isteri. Fadilatnya - Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.
  2. Memuliakan fakir miskin. Fadilatnya - Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti.
  3. Menahan marah. Fadilatnya - Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang redha.
  4. Menunjukkan orang sesat. Fadilatnya - Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya.
  5. Menyapu/mengusap kepala anak yatim. Fadilatnya - Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagi tiap-tiap rambut yang disapunya.
  6. Bersedekah. Fadilatnya - Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekor gagak terbang tak berhenti-henti dari kecil sehingga ia mati. Diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini.
  7. Memelihara kehormatan diri. Fadilatnya - Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan.
  8. Mandi Sunat. Fadilatnya - Tidak sakit (sakit berat) pada tahun itu. Lafaz niat: "Sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala."
  9. Bercelak. Fadilatnya - Tidak akan sakit mata pada tahun itu.
  10. Membaca Qulhuwallah hingga akhir 1,000X. Fadilatnya - Allah akan memandanginya dengan pandangan rahmah di akhirat nanti.
  11. Sembahyang sunat empat rakaat. Fadilatnya - Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutan selama 50 tahun melakukannya. Lafaz niat: "Sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat kerana Allah Taala." Pada rakaat pertama dan kedua selepas Fatihah dibaca Qulhuwallah 11X.
  12. Membaca "has biallahhu wa nik mal wa keel, nikmal maula wa nikmannaseer". Fadilatnya - Tidak mati pada tahun ini.
  13. Menjamu orang berbuka puasa. Fadhilat - Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka puasa.
  14. Puasa. Niat - "Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala." Fadilat - Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribu kali syahid dan diharamkannya daripada neraka.

Monday, 5 December 2011

[INFO] 10 Muharam Part 1

Banyak peristiwa bersejarah yang berlaku pada 10 Muharam ini, di mana pada hari inilah, Allah telah memuliakan Nabi-Nabi dengan sepuluh kehormatan.

1. Setelah beratus-ratus tahun meminta ampun dan taubat pada Allah, maka pada hari yang bersejarah 10 Muharam inilah, Allah telah menerima taubat Nabi Adam. Ini adalah satu penghormatan kepada Nabi Adam a.s.

2. Pada 10 Muharam juga, Nabi Idris a.s telah di bawa ke langit, sebagai tanda Allah menaikkan darjat baginda.

3. Pada 10 Muharam, tarikh berlabuhnya perahu Nabi Nuh a.s kerana banjir yang melanda seluruh alam di mana hanya ada 40 keluarga termasuk manusia binatang sahaja yang terselamat dari banjir tersebut. Kita merupakan cucu-cicit antara 40 keluarga tadi. Ini merupakan penghormatan kepada Nabi Nuh a.s kerana 40 keluarga ini sahaja yang terselamat dan dipilih oleh Allah. Selain dari itu, mereka adalah orang-orang yang engkar pada Nabi Nuh a.s.

4. Nabi Ibrahim dilahirkan pada 10 Muharam dan diangkat sebagai Khalilullah (kekasih Allah) dan juga hari di mana baginda diselamatkan dari api yang dinyalakan oleh Namrud. Nabi Ibrahim diberi penghormatan dengan Allah memerintahkan kepada api supaya 
menjadi sejuk dan tidak membakar Nabi Ibrahim. Maka terselamatlah Nabi Ibrahim dari angkara kekejaman Namrud.

5. Pada 10 Muharam ini juga Allah menerima taubat Nabi Daud kerana Nabi Daud merampas isteri orang walaupun bagainda sendiri sudah ada 99 orang isteri, masih lagi ingin isteri orang. Oleh kerana Nabi Daud telah membuatkan si suami rasa kecil hati, maka Allah turunkan dua malaikat menyamar sebagai manusia untuk menegur dan menyindir atas perbuatan Nabi Daud itu. Dengan itu sedarlah Nabi Daud atas perbuatannya dan memohon ampun pada Allah. Sebagai penghormatan kepada Nabi Daud a.s maka Allah mengampunkan baginda pada 10 Muharam.

6. Pada 10 Muharam ini juga, Allah mengangkat Nabi Isa ke langit, di mana Allah telah menukarkan Nabi Isa dengan Yahuza. Ini merupakan satu penghormatan kepada Nabi Isa daripada kekejaman kaum Bani Israil.

7. Allah juga telah menyelamatkan Nabi Musa pada 10 Muharam daripada kekejaman Firaun dengan mengurniakan mukjizat iaitu tongkat yang dapat menjadi ular besar yang memakan semua ular-ular ahli sihir dan menjadikan laut terbelah untuk dilalui oleh tentera Nabi Musa dan terkambus semula apabila dilalui oleh Firaun dan tenteranya. Maka 
tenggelamlah mereka di Laut Merah. Mukjizat yang dikurniakan Allah kepada Nabi Musa ini merupakan satu penghormatan kepada Nabi Musa a.s

8. Allah juga telah menenggelamkan Firaun, Haman dan Qarun serta kesemua harta-harta Qarun dalam bumi kerana kezaliman mereka. 10 Muharam, merupakan berakhirnya kekejaman Firaun buat masa itu.

9. Allah juga telah mengeluarkan Nabi Yunus dari perut ikan setelah berada selama 40 hari di dalamnya. Allah telah memberikan hukuman secara tidak langsung kepada Nabi Yunus dengan cara ikan Nun menelannya. Dan pada 10 Muharam ini, Allah mengurniakan penghormatan kepada baginda dengan mengampun dan mengeluarkannya dari perut ikan 
Nun.

10. Allah juga telah mengembalikan kerajaan Nabi Sulaiman a.s pada 10 Muharam sebagai penghormatan kepada baginda.


Dengan itu, mereka berpuasa dan beribadah kepada Allah sebagai 
tanda kesyukuran kepada Allah swt. Nabi saw telah bersabda dengan 
maksudnya:

"Saya dahulu telah menyuruh kamu berpuasa sebagai perintah 
wajib puasa Asyura, tetapi kini terserahlah kepada sesiapa yang suka 
berpuasa, maka dibolehkan berpuasa dan sesiapa yang tidak sukar boleh 
meninggalkannya."

Tuesday, 22 November 2011

[INFO] Biodata Rasulullah SAW

BIODATA RASULULLAH SAW

Nama : Muhammad bin Abdullah bin Abdul Muttalib bin Hashim.
Tarikh lahir : Subuh hari Isnin, 12 Rabiulawal bersamaan 20 April 571 Masehi (dikenali sebagai Tahun Gajah; sempena peristiwa tentera bergajah Abrahah yang menyerang kota Kaabah).
Tempat lahir : Di rumah Abu Talib, Makkah Al-Mukarramah.
Nama bapa : Abdullah bin Abdul Muttalib bin Hashim.
Nama ibu : Aminah binti Wahab bin Abdul Manaf.
Pengasuh pertama : Barakah Al-Habsyiyyah (digelar Ummu Aiman. Hamba perempuan bapa Rasulullah SAW).
Ibu susu pertama : Thuwaibah (hamba perempuan Abu Lahab).
Ibu susu kedua : Halimah binti Abu Zuaib As-Saadiah (lebih dikenali Halimah As-Saadiah. Suaminya bernama Abu Kabsyah).

USIA 5 TAHUN

Peristiwa pembelahan dada Rasulullah SAW yang dilakukan oleh dua malaikat untuk mengeluarkan bahagian syaitan yang wujud di dalam hatinya.

USIA 6 TAHUN

Ibunya Aminah binti Wahab ditimpa sakit dan meninggal dunia di Al-Abwa ' (sebuah kampung yang terletak di antara Makkah dan Madinah). Baginda dipelihara oleh Ummu Aiman (hamba perempuan bapa Rasulullah SAW) dan dibiayai oleh datuknya Abdul Muttalib.

USIA 8 TAHUN
Datuknya, Abdul Muttalib pula meninggal dunia. Baginda dipelihara pula oleh bapa saudaranya, Abu Talib.

USIA 9 TAHUN (Setengah riwayat mengatakan pada usia 12 tahun).

Bersama bapa saudaranya, Abu Talib bermusafir ke Syam atas urusan perniagaan. · Di kota Busra, negeri Syam, seorang pendita Nasrani bernama Bahira (Buhaira) telah bertemu ketua-ketua rombongan untuk menceritakan tentang pengutusan seorang nabi di kalangan bangsa Arab yang akan lahir pada masa itu.

USIA 20 TAHUN

Terlibat dalam peperangan Fijar . Ibnu Hisyam di dalam kitab ' Sirah ' , jilid1, halaman 184-187 menyatakan pada ketika itu usia Muhammad SAW ialah 14 atau 15 tahun. Baginda menyertai peperangan itu beberapa hari dan berperanan mengumpulkan anak-anak panah sahaja. Menyaksikan ' perjanjian Al-Fudhul ' ; perjanjian damai untuk memberi pertolongan kepada orang yang dizalimi di Makkah.

USIA 25 TAHUN

Bermusafir kali kedua ke Syam atas urusan perniagaan barangan Khadijah binti Khuwailid Al-Asadiyah. Perjalanan ke Syam ditemani oleh Maisarah; lelaki suruhan Khadijah. Baginda SAW bersama-sama Abu Talib dan beberapa orang bapa saudaranya yang lain pergi berjumpa Amru bin Asad (bapa saudara Khadijah) untuk meminang Khadijah yang berusia 40 tahun ketika itu. Mas kahwin baginda kepada Khadijah adalah sebanyak 500 dirham.


USIA 35 TAHUN

Banjir besar melanda Makkah dan meruntuhkan dinding Kaabah. Pembinaan semula Kaabah dilakukan oleh pembesar-pembesar dan penduduk Makkah. Rasulullah SAW diberi kemuliaan untuk meletakkan ' Hajarul-Aswad ' ke tempat asal dan sekaligus meredakan pertelingkahan berhubung perletakan batu tersebut.

USIA 40 TAHUN

Menerima wahyu di gua Hira ' sebagai perlantikan menjadi Nabi dan Rasul akhir zaman.

USIA 53 TAHUN

Berhijrah ke Madinah Al-Munawwarah dengan ditemani oleh Saidina Abu Bakar Al-Siddiq. Sampai ke Madinah pada tanggal 12 Rabiulawal/ 24 September 622M.

USIA 63 TAHUN

Kewafatan Rasulullah SAW di Madinah Al-Munawwarah pada hari Isnin, 12 Rabiulawal tahun 11Hijrah/ 8 Jun 632 Masihi.



ISTERI-ISTERI RASULULLAH SAW

Khadijah Binti Khuwailid.
Saudah Binti Zam'ah.
Aisyah Binti Abu Bakar (anak Saidina Abu Bakar).
Hafsah binti ' Umar (anak Saidina ' Umar bin Al-Khattab).
Ummi Habibah Binti Abu Sufyan.
Hindun Binti Umaiyah (digelar Ummi Salamah).
Zainab Binti Jahsy.
Maimunah Binti Harith.
Safiyah Binti Huyai bin Akhtab.
Zainab Binti Khuzaimah (digelar ' Ummu Al-Masakin ' ; Ibu Orang Miskin).

ANAK-ANAK RASULULLAH SAW

Qasim
Abdullah
Ibrahim
Zainab
Ruqaiyah
Ummi Kalthum
Fatimah Al-Zahra '

ANAK TIRI RASULULLAH SAW

Halah bin Hind bin Habbasy bin Zurarah al-Tamimi (anak kepada Saidatina Khadijah bersama Hind bin Habbasy. Ketika berkahwin dengan Rasulullah, Khadijah adalah seorang janda).

SAUDARA SESUSU RASULULLAH SAW

IBU SUSUAN/SAUDARA SUSUAN


Thuwaibah
Hamzah
Abu Salamah Abdullah bin Abdul Asad

SAUDARA SUSUAN


Halimah Al-Saidiyyah
Abu Sufyan bin Harith bin Abdul Mutallib
Abdullah bin Harith bin Abdul ' Uzza
Syaima ' binti Harith bin Abdul ' Uzza
' Aisyah binti Harith bin abdul ' Uzza

BAPA DAN IBU SAUDARA RASULULLAH SAW
(ANAK-ANAK KEPADA ABDUL MUTTALIB)


Al-Harith
Muqawwam
Zubair
Hamzah ***
Al-Abbas ***
Abu Talib
Abu Lahab (nama asalnya Abdul Uzza)
Abdul Ka ' bah
Hijl
Dhirar
Umaimah
Al-Bidha (Ummu Hakim)
Atiqah ##
Arwa ##
Umaimah
Barrah
Safiyah (ibu kepada Zubair Al-Awwam) ***

*** Sempat masuk Islam.
## Ulama berselisih pendapat tentang Islamnya.


Sabda Rasulullah SAW:
"Sesiapa yang menghidupkan sunnahku, maka sesungguhnya dia telah mencintai aku. Dan sesiapa yang mencintai aku nescaya dia bersama-samaku di dalam syurga." (Riwayat Al-Sajary daripada Anas )

Nabi Muhammad SAW - Manusia agong

KENALI NABI MUHAMMAD S.A.W. SECARA LAHIRIAH. Begitu indahnya sifat fizikal Baginda, sehinggakan seorang ulama Yahudi yang pada pertama kalinya bersua muka dengan Baginda lantas melafazkan keIslaman dan mengaku akan kebenaran apa yang disampaikan oleh Baginda.

Di antara kata-kata apresiasi para sahabat ialah:

  • Aku belum pernah melihat lelaki yang sekacak Rasulullah saw
  • Aku melihat cahaya dari lidahnya.
  • Seandainya kamu melihat Baginda, seolah-olah kamu melihat matahari terbit.
  • Rasulullah jauh lebih cantik dari sinaran bulan.
  • Rasulullah umpama matahari yang bersinar.
  • Aku belum pernah melihat lelaki setampan Rasulullah.
  • Apabila Rasulullah berasa gembira, wajahnya bercahaya spt bulan purnama.
  • Kali pertama memandangnya sudah pasti akan terpesona.
  • Wajahnya tidak bulat tetapi lebih cenderung kepada bulat.
  • Wajahnya seperti bulan purnama.
  • Dahi baginda luas, raut kening tebal, terpisah di tengahnya.
  • Urat darah kelihatan di antara dua kening dan nampak semakin jelas semasa marah.
  • Mata baginda hitam dengan bulu mata yang panjang.
  • Garis-garis merah di bahagian putih mata, luas kelopaknya, kebiruan asli di bahagian sudut.
  • Hidungnya agak mancung, bercahaya penuh misteri, kelihatan luas sekali pertama kali melihatnya.
  • Mulut baginda sederhana luas dan cantik.
  • Giginya kecil dan bercahaya, indah tersusun, renggang di bahagian depan.
  • Apabila berkata-kata, cahaya kelihatan memancar dari giginya.
  • Janggutnya penuh dan tebal menawan.
  • Lehernya kecil dan panjang, terbentuk dengan cantik seperti arca.
  • Warna lehernya putih seperti perak, sangat indah.
  • Kepalanya besar tapi terlalu elok bentuknya.
  • Rambutnya sedikit ikal.
  • Rambutnya tebal kdg-kdg menyentuh pangkal telinga dan kdg-kdg mencecah bahu tapi disisir rapi.
  • Rambutnya terbelah di tengah.
  • Di tubuhnya tidak banyak rambut kecuali satu garisan rambut menganjur dari dada ke pusat.
  • Dadanya bidang dan selaras dgn perut. Luas bidang antara kedua bahunya lebih drpd biasa.
  • Seimbang antara kedua bahunya.
  • Pergelangan tangannya lebar, lebar tapak tangannya, jarinya juga besar dan tersusun dgn cantik.
  • Tapak tangannya bagaikan sutera yang lembut.
  • Perut betisnya tidak lembut tetapi cantik.
  • Kakinya berisi, tapak kakinya terlalu licin sehingga tidak melekat air.
  • Terlalu sedikit daging di bahagian tumit kakinya.
  • Warna kulitnya tidak putih spt kapur atau coklat tapi campuran coklat dan putih.
  • Warna putihnya lebih banyak.
  • Warna kulit baginda putih kemerah-merahan.
  • Warna kulitnya putih tapi sihat.

Sumber: http://www.islam2u.net/

[RENUNGAN] Bacaan 3 minit

Ayat Kursi:
  • 1) Baca pada saat keluar rumah, 70000 malaikat akan menjagamu dari semua sisi
  • 2) Baca saat masuk rumah, kemiskinan tdk akan memasuki rumahmu
  • 3) Baca setelah berwudhu, darjatmu akan dinaikkan 70 tingkat
  • 4) Baca pada saat tidur, malaikat akan menjagamu sepanjang malam
  • 5) Baca setelah solat, maka jarak antara kamu dan syurga hanyalah kematian.



Sampaikan kepada orang lain, maka ini adalah sedekah jariah. Dan pada setiap orang yg mengamalkan, kamu akan ikut mendapat pahalanya sampai hari kiamat



Monday, 21 November 2011

[SHARING] Penipuan Internet

Sekarang ni banyak sangat kes-kes yg melibatkan penipuan dalam internet..samada penipuan identiti atau pun penipuan perniagaan. Tetapi yang paling banyak adalah penipuan dalam jual beli. kita boleh rujuk di website free advertisement like mudah.my or majalah.com. Lelaki mahupun wanita semuanya tidak takut untuk menipu lagi-lagi apabila melibatkan wang duit harta dunia. 


Sekiranya anda ingin melihat contoh-contoh sebenar penipuan internat bolehlah rujuk link di bawah.


http://www.majalah.com/?classified:senarai-nama-hp-penipu-daftar-di-sini:6MP0N1KRC3


- ini adalah link yg listkan semua penipu-penipu yg msih bergiat aktif. Penipuan terbanyak adalah kategori personal loan - 


Bg yg bekerja sendiri or swasta, mereka ni susah untuk membuat loan jadi mereka senang terpedaya dengan sindiket yg keji dan tidak bertanggungjawab ini.


Berwaspadalah anda semua dalam melakukan perniagaan internet or transaksi internet or kenalan internet yg begitu bermurah hati ingin membantu dalam semua segi.


Kepada yg telah menjadi mangsa, banyaklah bersabar dan sentiasalah berdoa supaya penipu-penipu ini akan insaf satu hari nnti.
 # duit mmg boleh menyebabkan seseorang hilang warasnya, hebatnya penangan harta dunia ini #





Thursday, 10 November 2011

[SHARING] Doa yang selalu kita tinggal.



اَلله أَكََْبَر كَبِيْرًا وَالحَمْدُلِلَّهِ كَثِيْرًا وَسُبْحَانَ الله بُكْرَةً وَأَصِيْلاً . إِنِّي وَجَّهْتُ وَجْهِيَ لِلَّذِيْ فَطَرَ السَّمَوَاتِ وَالأَرْضَ حَنِيْفًا مُسْلِمًا وَمَا أَنَا مِنَ المُشْرِكِيْن . إِنَّ صَلاَتِي وَنُسُكِيْ وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي لِلَّهِ رَبِّ العَالَمِيْن لاَ شَرِيْكَ لَهُ وَبِذَلِكَ أُمِرْتُ وَأَنَا مِنَ المُسْلِمِيًن.



Allah maha besar lagi sempurna kebesaranya segala puji bagi Allah dengan pujian yang banyak . 
Maha suci Allah sepanjang pagi dan petang , 
sesungguhnya aku menghadapkan mukaku kepada zat yang menciptakan langit dan bumi dengan keadaan lurus dan berserah diri dan bukannya aku termasuk dalam golongan musyrik , sesungguhnya sembahyangku ibadatku , hidupku dan matiku hanya untuk Allah semesta alam . 
Tiada sekutu baginya kerana itu aku rela diperintah dan kau ini adalah golongan orang Islam.


Bacaan di atas hanyalah sunat di dalam solat. Ramai yang meninggalkannya kerana mengangap ianya hanya melambatkan solat dan membazir masa.
Kita lupa bahawa solatlah tempat kita untuk mengumpul segala jenis pahala dan doa yang free yang kita tak akan buat sekiranya bukan dalam solat.
Apalah salahnya sekiranya kita cuba untuk membaca doa di atas yang hanya mengambil masa 20 saat je...satu masa yg cukup singkat sekiranya di bandingkan kita melihat video di you tube.
Amalan sunat di luar solat pun agak susah untuk kita laksanakan seperti solat sunat or puasa sunat, kita mahu lagi skip amalan sunat di dalam solat kita..sesungguhnya ia sangat merugikan.
Jadilah insan yg sentiasa mengambil kesempatan dalam melakukan ibadat, InsyaAllah kita akn kecapi kebahagian dunia akhirat.

Monday, 7 November 2011

[KHAS] Cinta

Cinta itu sangat indah..
Ketika kita memilikinya, kita tersenyum gembira sehingga kita leka akan keseronokkannya..
Kita yakin dialah untuk kita, tiada yang mampu mengubahnya.
Hinggakan kita lupa bahawa takdir bukan kita yg merencanakannya..

Kadang kala kesilapan yang kita rasa kecil besar akibatnya..
Mungkin kita akan menyesal melakukannya sehingga meranapkan cinta yang di bina..
Sedalam mana pun cinta yang di rasai ianya akan tertimbus dengan kepercayaan yang dikhianati..
Itulah perkara yang paling dikesali.

Adakah perubahan yg mutlak dapat mengembalikan cinta yg semakin pudar di hati??
Persoalan yang sentiasa bermain di minda tentang perkara yg paling dikesali..
Mungkin jika dapat mengembalikannya semula, adakah ianya cinta yg pernah kita kecapi??
Rasanya tidak..cinta yg kita perolehi selepas perubahan keseluruhan tidak dapat menandingi cinta yang pernah terjalin dari hati ke hati..

Dapatkah aku mendapatkan cintanya kembali??
Ya Allah aku memohon kepada engkau...jadikanlah diriku insan yg sentiasa bertaqwa kepada Engkau..
Aku tahu banyak melakukan dosa kepadaMU ya Allah..Aku cuba berubah menjadi insan yang terbaik..Bantulah aku Ya Allah
Dekatkan kembali ikatan cinta kami ya Allah...
Sesungguhnya aku tahu dia lah insan yg teristimewa yg terbaik untuk diriku

Aku berjanji tidak akan mengecewakan cinta kita ..aku janji..
Peluang yg engaku berikan aku akan aku gunakan dengan sebaik mungkin..
Janganlah engkau merubah peluang yg telah engaku berikan kerana aku tahu perubahan itu mungkin akan merubah hidupku..

Sesungguhnya engkaulah cahaya dalam hatiku buat selama-lamanya...


Wednesday, 2 November 2011

[KHAS] JIKA KAMU....

JIKA KAMU....


Jika kamu memancing ikan....
Setelah ikan itu terlekat di mata kail,
hendaklah kamu mengambil ikan itu....


Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia
semula ke dalam air begitu saja....
Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya
ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.


Begitulah juga ........


Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN
kepada seseorang...
Setelah ia mulai MENYAYANGIMU hendaklah kamu MENJAGA hatinya....
Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja....


Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu
dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu. ...


Jika kamu menadah air biarlah berpada,
jangan terlalu mengharap pada takungannya dan
janganlah menganggap ia begitu teguh....
cukuplah sekadar KEPERLUANmu. ..
Apabila sekali ia retak.... tentu sukar untuk kamu menampalnya semula.... Akhirnya ia dibuang....


Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi....
Begitu juga jika kamu memiliki seseorang,
TERIMALAH seadanya....
Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu ISTIMEWA....


Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya. ...
akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya.


Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhirnya....


Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi...
yang kamu pasti baik untuk dirimu.
Mengenyangkan. Berkhasiat.
Mengapa kamu berlengah,
cuba mencari makanan yang lain..
Terlalu ingin mengejar kelazatan.
Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya. Kamu akan MENYESAL…


Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan.....yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu.


MENYAYANGIMU. .. MENGASIHIMU. ..
Mengapa kamu berlengah,
cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain.
Terlalu mengejar KESEMPURNAAN…
Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lain..
Kamu juga yang akan MENYESAL...







Saturday, 15 October 2011

[IKLAN]..hehe.

Jom kita menghayati keindahan alam semula jadi.








Korban

Salam semua,

Bersempena hari raya korban bulan depan(lama lg tuuu) aku awal-awal lagi akn postkn satu tajuk psl korban ni sbb aku tahu time raya nnt aku tak akan sempat update blog ni sbb aku kan orang kelantan..haha(cam xde kaitan je).

Raya korban pada tahun ni jatuh di akhir tahun so jika kita recall, flashback balik masa kita selama setahun ni, ada tak pergorbanan yg kita buat?.

Perjalanan hidup aku selama setahun ini cukup bermakna, pengorbanan yg aku lakukan pun cukup banyak, untuk family, kawan-kawan, kerja dan juga insan tercinta aku sayangi yg berada di terengganu skrg. Apakah pengorbanan itu?? yang tu biarlah rahsia sbb jika aku nyatakan di dalam ini nampak macam tak ikhlas plak, janji pengorbanan itu ada walaupun sedikit itu yg paling penting.

Hidup ini tidak indah sekiranya berada di tahap yg sama. Ianya menjadi mencabar jika ketika kita perlu melakukan satu pengorbanan yang besar. Kadang kala ketika melakukan pengorbanan  itulah kita akn  berasa lebih dekat dengan Allah SWT, itu yg paling penting. Setiap cabaran yg kita hadapi kita mahu mendekatiNYA dan bukan cabaran itu menjauhkan kita dariNYA.

Kawan-kawan ingatlah yg kita hidup bermasyarakat dan di kelilingi oleh pelbagai manusia, bertindaklah dengan bijak dan jangan biarkan diri kita hanyut dengan keadaan ini...Sekian..next topic nk cite psl hukum islam la plak.


Wednesday, 12 October 2011

Pasangan Impian ?? NONSENSE!!

Di suatu petang yg dingin :

Mat : Deris, cane ya wanita idaman ko?
Deris : lau boleh aku nak pmpn yg tggi,putih, gebu skit sbb best peluk...haha..pastu..ermmm..mst la nak yg pandai jge aku dan family aku nnt.

Mat : Boleh ke dpt yg cmtu?cam perfect semacam je ko nak.
Deris : Ehhh boleh je..ramai la pmpn camtu, kne pandai ayat je,confirm dpt..

Aku : NONSENSE!!!

---

Hujung minggu yg panas :


Liza : U rase kan i boleh dpt tak lelaki impian i?
Minah : Hmm..laki cane tu yg u nak?


Liza : I kan lau boleh i nak yg hensem, pakai keta besar, eh2 keta biasa pun jadilaaa jnji boleh tanggung i. pastu kan lau dpt yg romantik mesti bahagia. U nak yg cane minah?
Minah : Not bad ya taste u..i nak yg simple-simple je..janji tough..hehehe..and one more thing i nak yg baik and tak tinggal solat..de ke laki cmtu ya zaman sekarang ni..


Aku : NONSENSE!!!


---


Waktu kerja yang stress :


Bos : Ali,..sya nak tnya ni..bini awk ok x?
Ali : Ehh suspen lak soklan bos ni...so far ok jela bos..kenapa bos?


Bos : Tak adalaaa saya saje je nk taw..wife awk tu mmg ada ciri perempuan impian awk ke x?
Ali : Kalau nak cakap impian tu ada la sikit-sikit tp lau ada banyak mst lg best..hahaha..wife saya semua ok tapi slack sbb tak pandai masak je..hahahha


Bos : Hahaha..bgs la tu, at least dpt la juga awk kan..saya ni dulu impikan wanita yg solehah tp tu la dpt pulak yg jenis sexy..apakan daya nasib kan..


Aku : NONSENSE!!!

******************************************
p/s : sje xde keje and sbb da lme xupdate blog..hehe



Sunday, 18 September 2011

Lagu pertama

Lagu pertama yg aku nyanyikan di depan orang ramai adalah Iman Mutiara nyanyian Raihan. Ketika itu aku darjah enam. Selepas itulah maybe aku semakin suka dengan lagu-lagu nasyid dan ianya menjadi sebati dengan jiwa aku hingga ke hari ini...

Apakah lagu pertama korang ???

Di bawah ini aku sertakan lirik lagu pertama aku..lau korang nk dgr lagunya,download la sndiri kt internet ya,nak dgr aku nyayikan pun boleh tp kena request dulu la ya..haha

Iman adalah mutiara
Di dalam hati manusia
Yang menyakini Allah
Maha Esa Maha Kuasa

Tanpamu iman bagaimanalah
Merasa diri hamba padaNya
Tanpamu iman bagimanalah
Menjadi hamba Allah yang bertaqwa

Iman tak dapat diwarisi
Dari seorang ayah yang bertaqwa
Ia tak dapat dijual beli
Ia tiada di tepian pantai

Walau apapun caranya jua
Engkau mendaki gunung yang tinggi
Engkau merentas lautan api
Namun tak dapat jua dimiliki
Jika tidak kembali pada Allah

p/s : Bermakna kan liriknya..cuba hayati betul-betul kita akan rasa insaf sekejap.

Saturday, 17 September 2011

Strategy Power Plays!...Must Read!

Inilah salah satu buku tentang management yg aku miliki. Buku ini sangat bagus kepada sesiapa yg ingin mencari idea,knowledge dalam perniagaan. Sudah lama aku mengimpikan buku ini dan akhirnya dapat jua aku miliki.

Aku sertakan description pasal buku ini kt bawah. Untuk lebih detail korang pg la MPH and beli ya. Buku yg tak akan pernah rugi untuk dimiliki.

"In Strategy Power Plays, Karen McCreadie and Tim Phillips combine some of the greatest political and military stategic concepts from their interpretations of these two classics: Niccolo Machiavelli's The Prince and Sun Tzu's The Art of War. Here, in one handy volume McCreadie and Phillips interpret the key ideas in these classics for the modern world of business and life.

Tim Phillips has been a freelance journalist since 1990, writing about business, technology, social change and innovation. He has written for the Wall Street Journal Europe, the International Herald Tribune, The Times and the Sunday Times, The Observer, the Independent and the Daily Express among others. For two years he was a technology and internet columnist for the Guardian.

Karen McCreadie is a freelance writer who specialises in ghost-writing books. She formerly worked in marketing and the personal development industry, and recently returned to the UK after 10 years in Australia. Karen has written books for multi-millionaire businessmen, CEOs and international speakers on topics ranging from sales, coaching and wealth creation to the mind/body connection and psychological profiling."

Wednesday, 14 September 2011

Hari yg panas

Assalamualaikum Semua,

Hari ini hari yg panas...bukan cuaca tetapi HATI!!...biasanya aku tidak akan meluahkan perasaan kt dalam blog ini kerana blog ini more to knowledge sharing akan tetapi di sebabkan aku terlalu panas dan sakit hati,aku meluahkannya di sini..hahaha.

Aku panas di sebabkn seorang "perempuan" kt opis aku ni cuba cari hal dengan aku. Aku tahu la dia senior dan da tua tp perangai cam orang bodoh yg letak otak kt lutut.(menggambarkan kemarahan aku).

Walaupun aku panas dengan die tidaklah sampai aku bersuara dan bergaduh,aku masih lg bersabar dan mengamalkn etika kerja yg profesional. Ake ni jenis lelaki yg susah nk panas tp bila da panas die akan meletus mcm gunung berapi.

Persoalannya kenapa aku boleh panas??
Jawapannya kerana...da la bg aku buat kerja yg more to clerical work..pastu bila aku da siap buat kerja mula la nk complain and cari salah aku lam kerja tu. Pastu mula la perli-perli aku kt belakang bajet tension la dgn aku sbb tak pandai buat kerja.ppiiiirahhhhhhh!!!!!!!!!.

aku ni degree software engineering. Aku punya kebolehan programming,DB application, system testing..PHP,mysql, web base application,...lau setakat nak suh buat kerja bodoh boleh blah la.(perghhhh..mmg panas ni)

Lau setakat level senior yg tak tahu apa-apa just tahu buat kerja lam scope yg kecil and tak ada apa-apa kebolehan aku memang tak heran.

Fuhh...so far aku masih lagi bersabar dan cuba hiraukan kehadiran "beliau"..InsyaAllah smuanya akan ok.

Sorry la kerana menjadikan ruang ini tempat melepaskan perasaan.Orang ckp lau tak lepas nnt pecah lg la susah..sekian..

Salam Syawal.